Vad gör Stureby så bra?

Givetvis finns det säkert lika många svar på denna fråga som det finns boende i området. Däremot vill jag nu ge min syn på Stureby som område och varför jag tycker Stureby är så bra.

 • Inget Systembolag
 • Närheten till stan
 • Tillgång till tunnelbana
 • Inget centrum att tala om
 • Inget direkt bilvänligt område
 • En etablerad ort
 • En god blandning av hög- respektive låginkomsttagare
 • En god blandning av villor, hyresrätter och bostadsrätter
 • En hel del vägbulor längs med skolan
 • Många villor
 • Relativt grönt, väldigt lugnt och luftigt mellan fastigheterna

Inget Systembolag:

Att det inte finns ett Systembolag tror jag är orsaken till att det inte samlas människor med tvivelaktig bakgrund i Stureby. Då jag bott i ett par områden tidigare med Systembolag på nära avstånd så vet jag att det lätt samlas människor med alkoholmissbruk. Konsekvenserna av sådana grupper är att det blir en mer otrygg miljö, mer skränigt och i många fall även väldigt skräpigt.

Närheten till stan:

Enkelt och snabbt att ta sig till och från stan men även till andra knutpunkter som exempelvis Globen, Slussen, Älvsjö, Högdalen, Gullmarsplan.

Tillgång till Tunnelbana:

Tack vare tunnelbanan Stureby– och Svedmyra station är det enkelt att ta sig till och från. Detta spar tid och pengar. Att vara beroende av bil, buss eller pendeltåg är ingen succé på vinterhalvåret.

Inget Centrum:

Bristen på centrum i Stureby gör att inte samlas människor som har för mycket tid att slå ihjäl. Ett centrumlöst samhälle kan ju också vara en nackdel men personligen anser jag att det är skönt att slippa de negativa konsekvenserna som ett centrum kan ge.

Inget direkt bilvänligt område:

Stureby byggdes upp långt tidigare innan bilen ägdes av var och varannan människa. Detta gör att det inte finns några stora parkeringsplatser i området och gatorna är relativt smala. Finns det bilar parkerade längs med vägarna så tvingas två mötande bilar att sakta in för att låta den ena passera. Mao så tvingas man som billist att köra försiktigare i Stureby än i andra områden. En ytterligare fördel med Stureby är att det är väldigt få raksträckor utan snarare krokiga vägar med mycket svängar och som konsekvens kan bilisten inte köra fort utan att riskera något liv. Givetvis finns det vägar även i Stureby som behöver förbättras ur trafiksynpunkt men många vägar är ifall trygga för barn att cykla på.

En etablerad ort:

Stureby började växa fram ca 1920 och växer än idag år 2011. Den enligt mig största fördelen med en etablerad ort som Stureby är att det finns flera generationer representerade här vilket inte är så vanligt i nybyggda områden. Mer om Sturebys historia kan ni läsa här: Sturebys Historia

En god blandning av hög- respektive låginkomstagare:

Däremot skulle jag nog vilja påstå att andelen högavlönade är i majoritet i Stureby. Framförallt i villaområdet. Då jag tidigare bott i områden med en majoritet lågavlönade människor så känner jag väl till dem negativa konsekvenserna av det. Jag vill också poängtera att jag bott i en av Sveriges rikaste kommuner och det finns nackdelar med den fördelningen också. I Stureby är blandningen god.

En hel del vägbulor längs med skolan

Längs med Sturebyskolan finns det flera dolda vägbulor vilket jag som boende tycker är bra. Det tvingar bilisten att vara väldigt observant när man kör i närheten av Skolan. Det finns ju självklart mycket kan som kan bli bättre men i jämförelse med andra området tycker jag att Stureby är en förebild.

Många villor:

Det är något visst med villor. Jag själv är ingen villaperson och jag bor heller inte i en villa men jag älskar att bo i ett villaområde. Villor skapar ett lugn och området blir mer harmoniskt än att bo i ett område med en majoritet av lägenhetshus. Det känns och ser helt enkelt mer fridfullt ut med villor än stora lägenhetskomplex. En annan social fördel med villaområden är att människor säkert tenderar att bo längre i en villa än i en lägenhet. En villa har mer en permanent karaktär än en lägenhet. Jag själv känner t ex många villaägare som bott i samma villa hela livet och vissa låter villan gå i generationer. Sällan har jag träffat en lägenhetsinnehavare som bott i samma lägenhet i generationer eller för den delen hela livet. Fördelen med detta är att det etableras en sorts kultur och grannsämja som annars inte kan existera ifall omsättningen på boenden ökar.

Relativt grönt, väldigt lugnt och luftigt mellan fastigheterna:

Detta jobbar politikerna effektivt på att förändra. Mycket grönt försvinner i och med Brf Parkslingan (som inte längre blir någon parkslinga). Tidigare försökte sig politikerna på Sturebyhöjden men det lät dem bli då anstormningen och protesterna bland boende blev för stort. Nu är politikerna på Tjärtunnan och ska bygga bort det sista gröna längs med Huddingevägen. Sedan har vi förstås tidigare bostäder (som däremot är snygga och smälter in relativt väl) men grönområdena krympte. Blir inte förvånad om den gröna fotbollsplanen i Stureby kommer bli subjekt för markanvisningar inom några år.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s