Stureby – på torpartiden

Inom Sturebys gränser har åtta torp funnits.  Äldsta torpen är Bjule, Skotorp, Långåker Ektorp och Bäcken, som finna med på karta från 1689. Bandhagstorpet finns redovisat på karta från 1700-talets mitt liksom torpet Gökdalen. Gökdalen finns senare inte med på någon senare karta. På karta från 1846 finns Tussmötetorpet med.

Torpen var dagsverkstorp. Bjuletorpet och Tussmötetorpet gjrode dagsverken på Ersta gård, de övriga torpen hörde till Örby säteri.

När Örby och Ersta omkring sekelskiftet såldes till tomtexploatörer blev torpen arrendetorp eller såldes.

Ersta gård på vars marker huvuddelen av Stureby nu ligger, såldes 1907 till Fastighets AB Villahem. Ersta gård finns idag inte kvar. Gården låg i utkanten av det på 1960-talet byggda bostadsområdet Östbergahöjden. Torpstugorna var alla snarlika varandra. Husen var knuttimrade och rödmålade. De hade kök och rum samt en förstuga med klädförråd innanför. I köketmfanns en öppen spis och en bakugn. Bredvid öppna spisen fanns på senare år en inmurad järnspis. I rummet fanns kamin eller kakelugn.

Till bostadshuset hörde några uthus med plats för en häst, några kor, gris och höns. Torpen hade odlingsmarker, inhägnade betesmarker och ängsmarker.

De flesta torparfamiljerna hade stadstvätt och körskor som biinkomst. Kvinnorna tvättade år ”fina” familjer i staden. Männen hade små åkerier och körde åt Stockholms stad eller privatpersoner.

Nedan ser ni en bild av Bjuletorpet:

Foto: Brännkyrka hembygdsförening

Text i inlägget hämtad från: Stureby – En rundvandring i flera dimensioner

Annons
Detta inlägg publicerades i Sturebys Historia och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stureby – på torpartiden

  1. Irene Gustafsson skriver:

    På detta torp dog torparen Hans Persson Hagström f.1755 febersjuk våren1815,Han hade då fostrat sina fyra barn ensam sedan 1800 då frun dog.Han är min Brännkyrka ana.

    • Lena skriver:

      Roligt och intressant. Jag har haft släkt boende på bäcken. Jag har börjat lite smått att släkt forska och det är så roligt:-) vet någon mera skriv gärna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s