Den 27 september fick jag ett mycket utförligt svar från Karin på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. För er som är nya besökare till bloggen är det alltså svar på frågan vem vi ska vända oss till för att förverkliga Sturebyvisionen.
Nedan ser ni svaret:
”Hej,
Tack för ditt mail.
Här kommer stadsdelsförvaltningens svar på de 6 frågor/punkter som du listat:
1) Naturliga sociala mötesplatser
Om medborgare har önskemål om t ex grillplatser, bänkar eller andra åtgärder på parkmark kan man lämna in ett medborgarförslag som förvaltningen utreder inför beslut i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Läs mer om medborgarförslag här:
Du nämner i ditt mail ett sommarkafé på gräsplätten mellan Uddeholmsvägen och Tussmötevägen (Tussmöteparken). Stadsdelsförvaltningen tittar på att uppföra en förskolepaviljong i delar av Tussmöteparken, som ersättningslokaler då förskolan på Ramviksvägen kommer att byggas om. Storlek och exakt placering är ännu inte bestämt. Stadsdelsnämnden har ännu inte fattat genomförandebeslut.
Stadsdelsförvaltningen startar och driver inte kaféer.
2) Utomhusaktiviteter
Fotbollsplaner som är bokningsbara (både den i Tussmöteparken och Sturebyskolan) tillhör idrottsförvalningen. Kontakta Idrottsförvaltningen, tfn 08-508 27 700 eller idrott@stockholm.se
3) 4 H-gård
Under detta år kommer stadsdelsförvaltningen att komplettera och tillgänglighetsanpassa viss lekutrustning i Vivstavarvsparken. Det finns inga planer på att anlägga byggnader för djurhållning. 4H-gårdar drivs inte av stadsdelsförvaltningarna. I närliggande stadsdel, en tunnelbanestation bort, finns Bandängens parklek med djur, precis som du skriver.
4) Lärande
Bibliotek ansvarar kulturförvaltningen för.
Kontakta Kulturförvaltningen:
5) Traditionella aktiviteter
Stadsdelsförvaltningen anordnar inte midsommarfirande och andra liknande evenemang. Det är föreningar eller andra med enskilda initiativ som gör det och söker tillstånd enligt stadens regelverk.
Läs mer om föreningsbidrag här: http://www.stockholm.se/KulturFritid/foreningsliv/Foreningsstod/
Läs mer om regler för att använda offentlig plats här:
http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Anvanda-offentlig-plats-/
6) Framhäva och befästa Sturebys historia och geografiska gränser.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde består av 12 stadsdelar. I vissa stadsdelar finns skyltar som välkomnar till centrumområdet, t ex Rågsved och Högdalen. Dessa skyltar sitter på fastigheter och inte på allmän platsmark. Trafikkontoret sätter upp skyltar upp för trafikhänvisning för biltrafik och för trafiksäkerhet. Vissa skyltar kan också sättas upp t ex i naturreservat eller historiska/litterära skyltar. Stadsdelsförvaltningen sätter inte upp skyltar annat än vid t ex plaskdammar i parker.
För att sätta upp skyltar krävs bygglov. Läs mer här:
http://www.stockholm.se/ByggBo/bygglov/Verksamheter/Skyltar/
Med vänlig hälsning
Karin Bjurholm, informatör
Marie Broberg, planeringsutredare ”
I ett senare inlägg kommer jag berätta hur jag tänker kring detta.