Stureby – En rundvandring i flera dimensioner

Nedan är ett utdrag ur dokumentet: Stureby – En rundvandring i flera dimensioner

”Bland de sju kaféer som fanns, var Björkmans kafé på Tussmötevägen 200 och Erstakaféet på Tussmötevägen 219 de mest besökta. På Erstakaféet kunde man i början på 1930-talet få grötfrukost för 35 öre. Ägare Albin Karlsson hade samtidigt bensinförsäljning.

Sommartid fanns även kaffeservering i hörnet Tussmötevägen/Skönviksvägen. Kafé Solgården, som låg i hörnet Tussmötevägen/hemskogsvägen, användes som möteslokal av Stureby sportklubb men de flyttade sedan sin verksamhet till Björkmans Kafé. Alla de här kaféerna försvann på 40-talet, men nya kom till. Det var Dagelius konditori på Skönviksvägen 241 – som övertogs av Kenneth Person – och Aunes servering på Uddeholmsvägen. I idag finns endast en servering kvar. Den ligger på Kubikenborgsvägen.

Den ”mesta” bagaren i Stureby var Oskar Andersson. Han hade sitt första bageri på Bandhagsvägen, sedan flyttades verksamheten i tur och ordning till Skönviksvägen coh Sågverksgatan. Nästan varje dag sägs han komma cyklande med sin linhåriga småttingar i trehjulingens låda framför styrstången.

Det har funnits sex kiosker. Den populäraste var kiosken vid fotbollsplanen – en samlingsplats för Sturebys ungdom. Inte alla gånger hade man råd att köpa läsk, då fick man dricka vatten ur kranen vid hästhon i stället…

Den originellaste kiosken var Hanna Carlssons (”Snus-Mallas”) sommarkiosk – en liten träkur framme vid tomtgränsen mot Tussmötevägen. Hon hade egentligen tobaksaffär i källarplanet till höger i sin villa. Till vänster i samma plan hade hon mangelbord. Nu finns endast Pressbyråns kiosker vid tunnelbanestationerna Svedmyra och Stureby.

Det fanns ytterligare fem tobaksaffärer. ”Lottas” på Sävenäsgatan, Björkmans på Tussmötevägen, Karlssons på Skönviksvägen och – den som fanns kvar längst – Skogs tobaksaffär på Sågverksgtan. Numera finns en dast en tobaksaffär kvar. Den ligger på Bastuhagsvägen.

Eftersom de flesta byggde sina hus själva behövdes det också tillgång till järn- och färghandlare. Emil Karlsson affär på Tussmötevägen 217 var den första som öppnade. Där kunde man köpa linolja, zinkvitt, Falu rödfärg, skruvar, muttrar m m. På 1930-40-talen tillkom ytterligare fem. Nilwerts järnaffär vid Sågverksgatan 82 var den största.

Inom sybehörs- och klädesbranschen har det funnits tio affärer. De första som öppnade sybehörs- och kortvaruaffär var Rundgren Kopilowitz och Ljungqvist. På Sågverksgatan låg Gittans syberhörsaffär och Götes mode fanns på Skönviksvägen 245. På samma väg låg också Bengtssons konfektionsfabrik. En skoaffär fanns på Skönviksvägen.

Klädvården var man noga med – man hade inte råd med ”slit och slängmetoden”… Det fanns tvätt- och strykinrättningar där man kunde lämna in tvätt och hämta den helt klar. Fru Wallin på Skutskärsvägen tog emot löskragar och manschetter för tvättning coh stärkning. De som föredrog att tvätta hemma kunde gå och mangla hos Hanna Karlsson (”Snus Malla”) eller hos Frida Jönsson på Vivstavarvsvägen. Hos Finkels skrädderi på Skönviksvägen kunde man lämna in kläder för kemtvätt.

Trots alla blommar i trädgårdarna fanns tre blomsteraffärer. Jonassons Blommor på Ramviksvägen hade också filial vid Svedmyra hållplats och var öppen under besökstiden på Stureby sjukhus. Den finns fortfarande kvar men har nu en annan ägare. En blomsteraffär fanns också på Bastuhagsvägen.”

Detta inlägg publicerades i Sturebys Historia och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar