Samband mellan antal elevplatser och antal elever

Detta är ett pågående dokument från Facebook-gruppen ”Fler skolor till Enskede”. Situationen som beskrivs nedan borde inte bara oroa föräldrar då barnen är allas vår framtid.

Aktuella uppgifter kring skolsituationen 2012-02-06

Sturebyskolan:

Man erbjuder i år 100 platser, kanske 108, men som man säger kan de extra 8 platserna behövas för de eventuella särskilda skäl-ansökningar som kommer. I Sturebys skolpliktsområde bor 122 barn. Därutöver finns 15 barn som har rätt att få en plats på Sturebyskolan pga syskonförtur. Hänger ihop med ett tidigare antagningsförfarande där barn inom en viss radie hade rätt att få plats på skolan.  Det vill säga totalt 137 barn på 100 platser.

Man tar in fyra förskoleklasser i år, för andra året i rad. Det kommer man att göra i sammanlagt fyra år. När barnen födda -09 ska börja är det återigen bara 75 platser som erbjuds.  I dag räknar man med att det finns ca 100 barn i Stureby som är födda -09. Detta är alltså före alla inflyttningar till villor som byter ägare och inte minst alla de hyreshus och bostadsrätter som kommer att byggas den närmaste tiden.

Enskedefältet

Enligt uppgift har fältet bara tre platser kvar att erbjuda barn som inte bor där. (ni som vet mer exakt får gärna bekräfta eller dementera). Man väntar på besked om skolan ska bli en F-9 skola eller inte. Beslutet som gäller just nu är att det ska fortsättningsvis vara en F-6 skola men att den ska utökas med en parallell i varje årskurs. Men det finns inga uppgifter på när detta ska ske.

Enskede skola

De har 79 platser och 100 barn i sitt området. Föräldrar i Enskededalen som visat sitt intresse för skolan har fått rådet att inte söka, då det inte är någon idé.

Tallkrogen

Har osäkra uppgifter om Tallkrogen.  Men de jag fått är att det finns ca 75 platser. Man kan tänka sig att utöka klasserna något. Troligen finns det 90 barn i skolpliktsområdet. På mötet som hölls på Tallkrogens skola så hade man en lista för vilka som egentligen tillhörde området och en lista med ”övriga”, enligt uppgifter från en förälder som var där. Hon berättar också att man sa att man inte vill få för många sökande då förvaltningen ”hotat” dem med att starta en till klass. Skolans inställning är att man inte vill det. Tydligen har skolan fått lite mer lokaler…

Örbyskolan

Örbyskolan är en F-6 skola med tre paralleller. Förra året fick två barn inte plats från skolpliktsområdet. I år har man utökat förskoleklasserna med en klass. Men det gäller bara i år. Man kan enligt uppgift från skolan bara göra så var fjärde år eftersom lokalerna inte räcker till.

Bäckahagens skola

De har 60-66 platser att erbjuda. 47 barn bor i skolpliktsområdet.

Bandhagens skola

Enligt uppgifter från Bäckahagen  så bor 97 barn i Bandhagens skolpliktsområde.  De kommer att ta in 27 per klass. Men det är oklart hur många klasser de kommer att ha.

Med lätt huvudräkning kan man konstatera att det saknas ca 60 platser i Enskede, dvs ca 2,5 klass. Då har jag inte räknat med att Örby erbjuder ca 15 platser, likaså Bäckahagen. Östberga ligger också i det organisatoriska området och kan erbjuda platser. Men så vitt jag förstår ligger den skolan väldigt långt bort för de allra flesta. Det håller inte!!!

Namn på medlem, förälder i Stureby, Enskede

Annons
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Politik Stureby och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s