kv Tjärtunnan och bullerstörningar

Ytterligare problem med kv Tjärtunnan i Stureby, förutom problem jag skrivit om i tidigare inlägg, är det geografiska läget på hyreshusen.

Få människor med flera alternativ skulle knappast valt att bo granne med en av södra Stockholms mest trafikerade vägar nämligen Huddingevägen. Enligt ljudupptagningar har Stadsbyggnadskontoret kommit fram till att antalet decibel ligger precis kring riktvärden. Detta är ju givetvis en sanning. Besöker du platsen med en Iphone till hands kommer du konstatera precis som jag att antalet decibel vida överstiger riktvärden förutom mellan typ 21:00-06:00. Appen till telefonen är framtagen av Arbetsmiljöverket och kan laddas ner gratis från App Store. Mätningarna som professionellt görs och tillför beslutsunderlaget för byggandet och lokaliseringen använder medelvärden på alla dygnets timmar. Problemet jag ser är att människor även vistas i deras lägenheter under morgonen, eftermiddag och kväll exempelvis under en helg. Människor vistas även i sina lägenheter innan trafiken börjat lugna ner sig kring 21:00. Jag har bott vid en trafikerad gata tidigare och vet av erfarenhet vilka negativa inverkningar trafiken har på boendemiljön. Jag blev lättare irriterad, sömnen stördes och det blir allmänt otrevligt att inte kunna öppna fönster eller balkongdörrar. Boende i kommande hushåll som sover i rummet med fönster mot Huddingevägen kommer få svårt att sova med öppet fönster pga all trafik. Det kan bli mycket varmt i en lägenhet på sommaren och speciellt för hushåll som ligger på övre våningar i detta 7 våningshus.

Under samrådsmötet i Sturebyskolan den 6e december så framkom det även att man Stadsbyggnadskontoret funnit stora ljudvariationer beroende på lägenhet. Detta har man säkert kommit fram till via någon sorts simulering. Speciellt utsatta delar av fastigheterna är hörnlägenheterna.

Problemen med ett så stort antal lägenheter i en bullrig och trafikstörd boendemiljö är att omsättningen på hyresgäster i fastigheterna säkerligen kommer tillhöra en av de högre i Stockholm. Konsekvensen av en hög omsättning är att människor aldrig hinner rota sig, blir mindre engagerade och därmed ökar anonymiteten i området. Jag vet vad jag talar om då jag tidigare bodde i en fastighet som hade ett utsatt bullerläge och där omsättningen var relativt stor. Mao var det onödigt att lära känna sin granne innan h*n hann flytta. Det fanns mao ingen kontinuitet eller gemenskap i området enligt mig.

Annons
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Politik Stureby och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s